Geschiedenis en Geografie van Koh Kood (Ko Kut)

[singlepic id=81 w=320 h=240 float=left]

Koh Kood (Ko Kut) is het laatste eiland in de Oosterse Thaise wateren en erg dicht bij de Cambodjaanse grens. Het ligt naast Koh Chang en Koh Mak en is het vierde eiland van Thailand wat betreft oppervlakte. De originele kolonisten waren zowel Thai als Cambodjaans die vluchtend naar Koh Kood gingen toen de Fransen de stad Padjantakiri in bezit namen in 1904. Het eiland bood mogelijkheden voor het verbouwen van rubber en kokosnoten en niet te vergeten waren de zeeën in de buurt rijkelijk gevuld met vis. Koh Kood was jarenlang grotendeels ontoegankelijk door politieke problemen met Cambodja. Maar nu deze problemen zijn verholpen, wordt het eiland steeds populairder bij toeristen die op zoek zijn naar een ‘Onaangetast Paradijs’.

Het eiland Koh Kood – Thailands best bewaard geheim

Met minder bezoekers dan het zustereilanden Koh Chang en Koh Maak, is een bezoek aan Koh Kood een stap terug in de tijd. Er is sinds kort een bank en een ATM. Geen winkels die lang geopend zijn of drukke straten met allerlei kroegen. Met een bezoek van Koh Kood zal je een meer authentiek en rustig Thailand ervaren. Met een inwoner aantal onder 2000 mensen op het eiland, is de grootste gemeenschap op Koh Kood het dorp Aow Yai Village, een haven waar vele vissersboten schuilen voor stormen of uitrusten van hun vermoeiende reizen. De oudste gemeenschap is Klong Mad Village. De inwoners van Koh Kood leven nog steeds van het planten van rubberbomen, kokosnoten en het simpele vissen. Maar de langzaam groeiende toerist industrie geeft ook steeds meer werk voor de mensen op Koh Kood. Hotels en resorts komen er steeds meer, maar het grootste gedeelte van het eiland is nog steeds onaangetast.De vele baaien hebben prachtige accommodatie . AowPrao, AowTaphao, Aow Yai Kerd, AowKlongChao, AowKlong Ta Din, AowKlong Yai Kee, AowKlong Hin, AowNgamKho, en natuurlijkAow Bang Bao.

[singlepic id=84 w=570 h=490 float=center]

Koh Kood is grotendeels bedekt met een dikke oude jungle, kokosnootbomen en rubberboom plantages. Er zijn ook verschillende kleine bergen wat het heel aantrekkelijk maakt om te wandelen. De bergen zijn niet te hoog en het uitzicht is de moeite waard. Er zijn ook verschillende stromen en watervallen. KlongChaoWaterfall is een bijzonder schitterende en populaire plek om te zwemmen en af te koelen. Met drie lagen heeft het hele jaar door schitterend water. KlongChaoWaterfall is een keer bezocht door KoningMongkut (KoningRama VI) en werd de vorstelijke naam ‘AnamkokWaterfall’ gegeven als herdenking van Ong Chiang Lue, een Vietnamese koning die als vluchteling werd opgenomen in het Koningrijk van Thailand tijden het bewind van Koning Rama I in de late 18de eeuw. KlongYaiki is een andere verfrissende waterval te vinden in het noorden van het eiland en is zeker een bezoek waard. In het binnenland zijn er verschillende oude bomen die de moeite waard zijn om te ontdekken, de massieve 500 jaar oude Makka Tree en de grote Chaiyak die beide diep in de oude jungle staan. We hebben ook apen en wilde zwijnen, die een highlight zijn als je ze kunt vinden. Koh Kood is zeker een eiland voor degene die een passie voor de natuur hebben.

[singlepic id=83 w=570 h=490 float=center]

Vermaak op het eiland

Het gaat niet alleen maar over duiken in Koh Kood! Het eiland heeft veel te bieden en bezoekers vinden het vaak moeilijk om weer te vertrekken. Veel mensen komen jaarlijks weer terug, aangetrokken door de relaxte en rustige manier van leven en natuurlijk de schoonheid van het eiland.

[singlepic id=80 w=320 h=240 float=right]

Er zijn een aantal schitterende stranden en prachtige baaien met kristalheldere wateren – perfect voor het relaxt voorbij laten gaan van de dag tijdens je verblijf hier. Een aantal van de meer populaire stranden zijn Taphao Beach, KlongChao Beach, Klong Hin Beach enPhrao Beach. Naast relaxen op deze tropischeuit gestrekte witte stranden, is snorkelen bij de prachtige koraalriffen ook populair en een magische manier om je tijd te spenderen. De Koh Kood wateren zijn het thuis voor een grote variatie van onderwater leven, die kunnen worden ontdekt door zelf te gaan duiken en snorkelen in het ondiepe water. Als je wat meer avontuur wilt zijn er kajaks en kano’s beschikbaar om te huren bij verschillende resorts. De Klongs (rivieren) zijn een rustig alternatief, maar kajakken op zee betekent veel plezier! KlongChao waterval is bereikbaar met een kajak en het is een rustige peddeltocht, waar je ook kunt genieten van de prachtige vogels bij de Klong. Sommige van de duurdere resorts op Koh Kood bieden Bananen/Donut-boot-trips en waterskiën. Bezoekers kunnen vissen vanaf het strand en de baaien of kunnen een boot huren voor de nacht (rond 3000 Baht) om het nachtvissen te proberen. Het dorp AowSalad (Baan AowSalad) in de Salad Bay (AowSalad) is gelokaliseerd in het noordoosten van het eiland. Het is het grootste vissersdorp van Koh Kood en verse vis kan er iedere dag gekocht worden. Het is een leuke dagtrip en een interessant kijk in het alledaagse plaatselijk leven.

De nachtelijke hemel van Koh Kood is een ander natuurlijk wonder, omdat er maar heel weinig verstrooilicht is en het kijken naar de sterren is een magische manier om de avond door te komen.

Gesitueerd dicht bij het National Marine Park kunnen bezoekers ook een bezoek brengen aan een van de 52 andere eilanden om te snorkelen of voor andere activiteiten. Koh Wai is een klein paradijs liggend ongeveer 6 kilometer ten zuiden van zuidelijkste punt van Koh Chang. Het eiland is ongeveer 3 kilometer lang, op het breedste punt 1.5 kilometer breed en heeft hele mooie zand stranden. Koh Wai is bereikbaar met een boot die vertrekt om 15:00 van de Laem-Ngop-Pier. De reistijd is ongeveer 2.5 uur en kost 130 Baht. Er zijn ook veerponten tussen Koh Chang, Koh Maak en Koh Kradat, waar ook veel herten zijn die binnenkort wordt geopend voor toeristen voor safari.

Faciliteiten op het eiland

Zoals eerder vermeld heeft Koh Kood zeker nog wat in te halen als het gaat om moderne faciliteiten. Maar dat is tegelijkertijd ook de charme van het eiland. Hier vind je geen supermarkt die bijna de hele dag open is, geen Starbucks, McDonalds of Burger Kings, maar wij vinden dat prima.
Het eiland heeft essentiële infrastructuur zoals een ziekenhuis, een paar scholen, een politiestation, elektriciteit (grotendeels voor staatsbedrijven), water en een telefoonsysteem. Brandstof en zonne-energie zijn de grote stroomvoorzieningen van het eiland.
Sinds kort is er een bank met ATM, maar alleen visa kaarten worden verwerkt

Koh Kood Klimaat

Het klimaat op Koh Kood is tropisch en het weer is typisch warm en plezierig tijdens het toeristen seizoen, wat normaal loopt van Oktober tot Mei. Gemiddelde temperaturen op Koh Kood zijn 28 ° C tussen Oktober en Februari, en 30 ° C tussen Maart en Mei. Het tij is hoog in de morgen in het koele seizoen (November) en s ’nachts in de zomertijd (Maart). De beste tijd van het jaar om Koh Kood te bezoeken is daarom laatste deel van Oktober tot het einde van Februari, omdat het dan relatief koel, droog en zonnig weer is. Natuurlijk zijn toeristen het hele jaar welkom en hebben we ons drukste seizoen tot eind Mei. Juni is wanneer normaal de moessonregen seizoen begint en hebben de sterkste regenval in de periode tussen Juni en September. Bezoeken zijn dan nog steeds mogelijk, maar de veerdiensten en speedboten kunnen door hoge golven minder varen.

[singlepic id=84 w=570 h=490 float=center]